Castratie en sterilisatie van de hond


Castratie reu
Rond een leeftijd van een half jaar tot een jaar worden de meeste reuen vruchtbaar. Castreren kan dan ook vanaf een leeftijd van 6 maanden. Het castreren van reuen is niet perse nodig, tenzij er ongewenst gedrag bestaat of er een medische reden is om uw hond te castreren. Door hoge testosteron concentraties kan uw reu dominant gedrag vertonen. Ook medische redenen zoals terugkomende voorhuidontstekingen en prostaatproblemen kunnen een reden zijn om uw reu te castreren. Ook is het mogelijk om eerst te testen wat het effect van castratie op uw hond is, hiervoor hebben wij een implantaat beschikbaar. Dit implantaat wordt onder de huid aangebracht en geeft een continue lage dosering van desloreline (= een hormoon). Dit hormoon zorgt ervoor dat de aanmaak van testosteron wordt geremd en hiermee wordt de hond onvruchtbaar. Dit implantaat werkt gedurende een periode van 6 maanden.

Sterilisatie teef
De eerste loopsheid bij teven vindt meestal tussen de 6 en 10 maanden leeftijd plaats. Bij kleinere rassen komt de eerste loopsheid vaak wat eerder dan bij grotere rassen. Een teef is gemiddeld drie weken loops, waarvan zij 2 à 3 dagen vruchtbaar is. Wij raden aan om uw teef na de eerste loopsheid te steriliseren.

Voordelen van sterilisatie:
- Uw hond wordt niet meer loops.
- Uw teef kan niet meer drachtig of schijndrachtig worden.
- Kleinere kans op mamatumoren (melkkliertumoren).
- Kleinere kans op suikerziekte.
- Uw hond ontwikkelt geen baarmoederontsteking.

Mogelijke nadelen van sterilisatie:
- Urine-incontinentie, dit komt met name voor bij grotere rassen. Urine-incontinentie is te bestrijden met medicatie. Echter is deze medicatie niet altijd werkzaam en moet dit voor de rest van uw hond haar leven gegeven worden.
- Bij sommige rassen worden er vachtveranderingen gezien.
- Operatierisico: elke operatie brengt vanwege de narcose een risico met zich mee.

 
Terug